Blauwe regen (Wisteria) snoeien

Een Blauwe regen (Wisteria) moét gesnoeid worden om de plant in de gewenste vorm te houden en bloei te stimuleren. Zonder snoeien zal de plant enorm groot worden en na verloop van tijd minder rijk bloeien. Doel van het snoeien is het creëren of behouden van één of meer hoofdtakken, een soort “stam”, met daaraan korte zijtakken. Op deze zijtakken groeien de twijgen met daaraan bloem en blad.


Blauwe regen bloeit in mei

Het snoeien van een Wisteria gebeurt in twee keer. De eerste snoeibeurt geef je in de loop van de zomer. Wisteria maakt in de zomer veel blad en lange zweepachtige ranken. De plant steekt bij voorkeur al zijn energie in het groeien. Wanneer hij merkt dat dit niet meer kan, doordat je hem snoeit, zal hij zich op de voortplanting gaan richten en krijg je dus meer bloemen.
De lange zweepachtige ranken mag je flink terugsnoeien. Knip ze af op ongeveer 15 cm van de grijsbruine hoofdtakken. Je laat 3 tot 5 bladeren zitten. Voor alle duidelijkheid: één blad bestaat uit een stengel met daaraan 11 of meer kleine blaadjes. Knip niet te dicht bij het laatste blad dat je wilt laten zitten, want dit raakt dan snel beschadigd. Indien je een nieuwe hoofdtak wilt creëren, moet je de betreffende twijg uiteraard niet terugsnoeien.

De tweede snoeibeurt doe je in februari/maart. Knip de in de zomer teruggeknipte twijgen tot 2 of 3 knoppen terug. Deze twijgen zijn na de zomersnoei weer uitgelopen, dus er gaat wel degelijk nog wat vanaf. De twijg waarmee je in de zomer een nieuwe hoofdtak wilde vormen, knip je nu tot ongeveer 50 cm van de basis van die twijg terug. De overige korte twijgen met bloemknoppen laat je met rust. Bloemknoppen zijn duidelijk anders dan bladknoppen. Bladknoppen zijn dun en spits en bloemknoppen bol en rond.

Knip, de in de zomer teruggeknipte twijgen, tot 2 of 3 knoppen terug.

De korte bolle knoppen zijn bloemknoppen, bladknoppen zijn spits (foto hiervoor)

Snoeien gaat altijd beter bij een gezonde plant. Vochtige, goed afwaterende en luchtige grond is belangrijk. Geef in het voorjaar wat algemene organische meststof (bijvoorbeeld rozenmest), want dit verbetert de conditie van de plant. Volg bij het afmeten van de hoeveelheid mest altijd de aanwijzingen op de verpakking. Daarnaast kun je elk jaar een dun laagje compost door de bovenlaag mengen, dit is goed voor de bodemstructuur.

Wil je een Wisteria gaan aanschaffen, koop deze dan bij voorkeur als hij in bloei staat (mei). Op die manier weet je zeker dat de plant kàn bloeien en dat je werkelijk de gewenste kleur krijgt (ze zijn er in blauw, wit en zelfs roze). Indien je echter met een jonge plant begint dan kun je de plant mooi “opbouwen”. Knip dan na het eerste jaar, in februari, de top eruit en knip de zijscheuten tot twee ogen van de hoofdtak af. Na het tweede jaar knip je de hoofdtak opnieuw af, maar nu ongeveer 50 cm hoger. De zijscheuten moet je laten zitten, maar kort je in tot boven het 3e oog. De jaren daarna bouw je de plant verder op tot de gewenste hoogte en kun je snoeien, zoals beschreven in de eerste drie alinea’s.

Een methode om een Wisteria beter te laten bloeien is het horizontaal leiden van de  zijtakken. Dit verandert de hormoonhuishouding van de plant en bevordert de bloei. De nieuw uitgegroeide zijscheuten kun je dus eventueel horizontaal leiden, en als zijtak behouden.

Wil je meer lezen over snoeien? Klik dan hier.

19 reacties op “Blauwe regen (Wisteria) snoeien

 1. Dat zijn de zaden van de plant. De functie is dus voortplanting. Je kunt ze gewoon afknippen bij de snoei. De zaden zijn, net als de plant zelf, bij inname giftig.

 2. Hallo,

  Ik heb een vraag over de peultjes die in het najaar aan de blauwe regen komen. Wat voor functie hebben deze?

  Wij zijn erg nieuwsgierig en gaan met je tips over het snoeien zeker bezig.

 3. Een late reactie i.v.m. de vakantie. Je kunt de Wisteria flink terugsnoeien. Ik adviseer je wel dit te doen bij de eerste snoeibeurt doen volgend voorjaar. De Wisteria nu zo rigoureus snoeien zal hij mogelijk wel overleven, maar het neemt wel heel wat weerstand weg. Naast het uitdunnen kun je de snoei uitvoeren zoals beschreven op de blog. Realiseer je wel dat het een paar jaar kan duren voor je overgebleven geheel weer mooi in vorm en gelijkmatige bloei hebt.

 4. De lange zweepachtige rank kun je inderdaad gebruiken als hoofdtak. Deze zal verhouten. Indien je wilt dat hij vertakt, dan kort je hem in.

 5. Beste Harrie,

  De Wisteria die ik dit jaar gepland heb heeft nog een dun stammetje van zo’n 50 cm die dan splitst in twee. Deze twee ‘stammetjes’ zijn nu zo’n 30 cm lang en ga ik elk om een afzonderlijke paal leiden. De twijgjes die ik verder wil gebruiken als hoofdtak, zijn slechts 5 cm lang en ontspruiten dan in tientallen bladeren als een parasol van kokosbladeren. Er groeit daartussen 1 zweepachtige rank. Bij beide paaltjes heeft deze zich er al flinkt omheen gezwiept. Klopt het dat deze ene zweepachtige rank zich gaat verhouten en tot hoofdtak gaat worden? Zo ja, als ik de Wisteria vooral nog in de hoogte wil laten groeien, moet ik deze ene rank dan ook flink inkorten of is dit de ‘twijg’ waar u het hierboven over heeft: ‘Indien je een nieuwe hoofdtak wilt creëren, moet je de betreffende twijg uiteraard niet terugsnoeien.’?

 6. Ik heb pas een huis gekocht met daarin een blauwe regen. Deze blauwe regen heeft 1 beginpunt en is immens groot (steekt zeker 3 meter de tuin in en loopt langs 8 meter schutting).
  Aangezien ik hem een stuk terug wil snoeien in de hoop dat hij ook weer veel bloemen krijgt en de plant weer dicht tegen de schutting aan groeit, wil ik wat advies vragen.

  Ik lees overal dat je de plant flink kan snoeien, maar kan dat gewoon nu met deze hitte? Kan ik ook gewoon ongeveer 2 meter van de uitstekende plant wegsnoeien, zodat hij weer dicht tegen de schutting aan groeit ipv helemaal de tuin inhangt?
  Daarnaast wil ik de plant ook flink uitdunnen. Er komen ongeveer 11 grote dikke takken uit de grond waaraan dan weer ontelbaar vele zijtakken zitten. Kan ik enkele van deze grote dikke takken kort bij de grond wegsnoeien of is dat niet aan te raden.

  Ik hoor het graag en alvast bedankt!

 7. Wij hebben een wisteria geplant afgelopen mei. Deze is nu zo’n 2 meter hoog… echter door hagel is hij afgebroken zo’n 10 cm onder de top. Komt de plant daar nog van bij… ik zie geen andere uitlopers die ik naar boven zou kunnen leiden (plant staat tegen een pergola).
  Moet ik hem misschien helemaal kort snoeien? Of geduld hebben dat er zich toch nieuwe uitlopers vormen die een nieuwe hoofdtak gaan vormen?

 8. Indien de Wisteria nu nog geen blad heeft dan is deze vrijwel zeker dood. Een keer, of een aantal jaren, geen bloei dat kan, maar het blad moet er nu toch echt al wel aan zitten. Kijk goed wat de mogelijke oorzaak is van het afsterven waneer je hem gaat vervangen. Bekijk het wortel gestel schors etc. op plagen of afwijkingen. Indien de oorzaak duidelijk is dan moet je deze eerst oplossen, anders wordt de vervanger mogelijk weer een teleurstelling. Een nieuw exemplaar kun je het beste in bloei kopen (volgend jaar). Dan ben je er zeker van dat het exemplaar al bloeit en ook van bloemkleur en bloemtype.

 9. Onze blauwe regen heeft nog steeds geen blad, maar zit bomvol met dikke knoppen. Het lijkt erop dat de takken dood zijn, maar zeker weten doen we het niet. Eind april hebben we een aantal takken gesnoeid, er zaten toen al knoppen aan. Hij staat tegen de schutting aan, op een zonnige, beschutte plaats.
  Voorgaande jaren heeft hij altijd prachtig gebloeid, maar nu ziet het er erg doods uit. Wat kan er aan de hand zijn? Slaat hij de bloei een jaar over?

 10. Wat enorm vervelend. De plant heeft een forse knauw gekregen. Dat wil niet perse zeggen dat de plant helemaal zal afsterven. Er bestaan een aantal wond-behandeling-middellen maar die hebben in mijn ervaring nauwelijks effect. Je hebt de beste kansen als je verdere “stres” bij de plant voorkomt. Zorg dat er voldoende vocht bij de kluit blijft en haal (indien er veel blad aan het onderste deel zit) eventueel een deel van het blad weg. Dit zorgt voor minder verdamping van vocht waardoor de plant wat makkelijker kan herstellen. (In feite doet de plant dit zelf ook door een deel van het blad te laten afsterven). De plant zal wat tijd nodig hebben om zich te herstellen maar kansloos is het zeker niet.

 11. Ik heb een enorme blauwe regen dat van mijn binnen plaats omhoog naar een pergola groeit op mijn terras en vervolgens tegen de gevel. Twee weken geleden werd een steiger op mijn terras geplaatst en de werklui hebben twee hoofdtakken van de plant “ geamputeerde’ 2 meter van de gevel vandaan wat uiteraard niet de bedoeling was. Sindsdien zijn de bladeren wat gaan hangen, bol staan en ze zijn wat gelig aan het worden langs de aders (noem ik dan maar zo). Deze verschijnsel is begonnen bij de ”amputatie” en loopt nu steeds a meer richting wortels. Ik ben erg bang dat de plant een knauw heeft gekregen waar hij niet van bijkomt.
  Komt dit u bekend voor? Moet ik mj inderdaad zorgen maken?

  Hoe kan ik het beste de plek behandelen waar doorgesneden is? De takken zijn hier een cm of 4 doorsende.

 12. Alles wat je in de weg zit kun je nu al wegsnoeien. Het is niet het meest optimale moment, maar een Wisteria kan veel hebben. Ik zou je aanraden de Wisteria te snoeien volgens de beschrijving in het artikeltje van een “nieuwe plant”. Dat is even doorbijten want het betekent dat je behoorlijk wat gaat wegknippen. Waarschijnlijk heb je al een paar goede hoofdtakken. Die kunnen worden behouden. Het eerste jaar in de beschrijving kun je uiteraard overslaan.
  In de zomer gewoon ook weer de zomersnoei doen. Aan de lange dunnen slierten heb je niets.

 13. Mijn blauwe regen staat al 10 jaar en groeit over een pergola. Pas de laatste paar jaar had deze enkele bloemen (blauw/paars). Dit voorjaar telde ik tenminste 25 bloemknoppen en de plant had nog niet echt blad. Nu heeft de plant zoveel blad en veel lange nieuwe takken dat de bloemen niet zichtbaar zijn. Wanneer moet ik nu snoeien? Ik denk dat de Wisteria te veel dunne hoofdtakken heeft.

 14. Het is heel moeilijk zonder de plant te zien om iets zinvols te zeggen. De heester had inmiddels moeten uitlopen dat is zeker. Vorstschade is een mogelijkheid maar zeker is dat niet. Er is een kans dat de plant zich dan geheel of gedeeltelijk hersteld. Contoleer of de bodem omstandigheden optimaal zijn. Een losse humusrijke bodem met voldoende voeding en goede afwatering. Dan moeten binnen niet al te lange tijd wel een aantal ogen actief omvormen tot knoppen. Indien je besluit de plant weg te halen kijk dan alle delen en de kluit goed na. Het ontbreken van schors, de aanwezigheid van een cremewitte (honingzwam) laag onder het schors etc.. Het nakijken heeft tot doel om wat er ook terug komt te staan wel een echte kans te geven.

 15. Mijn wistereria ( 9 jaar) had allang in bloei moeten staan maar er zit nog geen blaadje aan.
  Ik snoei hem regelmatig in vorm en het is normaal een prachtige plant.
  Er zitten kleine knoppen aan de takken, als ik er een knop afhaal en verpulver merk ik dat het half uitgedroogd is. Ik heb ook hier en daar kekene of de takjes niet dood zijn, maar het is nog groen, maar wel een vale kleur groen.
  Wat kan er aan de hand zijn en heb ik nog kans dat hij het uberhaupt nog gaat doen.
  Ik vind het echt heel erg als ik hem uit mijn tuin moet halen, maar zo’n kale grote plant is ook geen gezicht.

 16. Dit is moeilijk te zeggen op afstand. Als ik het goed begrijp dan heeft de hoofdplant ook geen blad? Het is bijzonder onwaarschijnlijk dat snoeien de oorzaak is van het achteruitgaan van de plant. Bemesten met een algemene rozenmest kan helpen de conditie van de plant te ondersteunen. Geef de op de verpakking aangegeven hoeveelheid. Zorg daarnaast dat de bodem voldoende luchtig is. Indien de plant wel normaal blad gaat maken maar wederom slecht bloeit dan zijn er waarschijnlijk weinig korte zijtakjes op de plant. Door gericht te snoeien kun je die zijtakjes weer opbouwen. Zie de beschrijving in het artikel op mijn blog.

 17. Hallo,
  Ik heb een andere vraag over mijn Wisteria (ca. 20 jaar oud). Is twee jaar geleden behoorlijk gesnoeid, heeft vorig jaar wel gebloeid maar minder dan andere jaren, en nu ben ik bang dat er vorstschade is aan de knoppen. Het gekke is dat een zijscheut die onder de grond aan de andere kant van onze binnenplaats omhoog komt, wèl bladeren krijgt.
  Moet ik gewoon even afwachten, of kan ik op dit moment nog iets doen (bemesten bijv.)?
  Graag advies.

 18. Nee, helaas niet. Doordat een Wisteria zo rankend is , is het goed fotograferen van de snoei lastig. Mocht ik foto’s bij kunnen maken dan zal ik dat zeker doen.

 19. ik ben niet zo goed in snoeien van de Wisteria.
  heb je misschien meer foto’s om te laten zien hoe het moet?
  alvast bedankt, Tineke.

Reacties zijn gesloten.