De eetbare tuin – Pompoen kweken

Pompoenen (Cucurbita) zijn misschien wel de makkelijkste planten in de eetbare tuin. Wat ze nodig hebben is ruimte, 1- 1,5 m2 per plant, op een zo warm en zonnig mogelijke plek. Ze houden van een warme, humusrijke,vochtige maar goed afwaterende losse bodem. Zodra de plant eenmaal op gang is kan hij zichzelf prima redden. Voldoende water geven is belangrijk, maar ze kunnen in de volle grond, een zomervakantie overleven zonder aandacht.

Je kunt pompoenen prima zelf zaaien, zowel binnen of in een kasje (begin April) als later in de volle grond (half Mei). Indien je binnen of in een kasje wilt starten, dan stop je 1 zaadje in per pot van 9x9cm. Het zaadje moet ongeveer 3-4 cm diep. Om te zorgen dat het zaad snel kiemt is een bodemwarmte van zo’n 15 graden optimaal. Gebruik een vochtige goed afwaterende zaaigrond. De jonge plantjes zijn nog wat kwetsbaar voor bijvoorbeeld voor slakkenvraat.  Zodra ze 5 echte blaadjes of meer hebben worden de planten stugger en zijn ze redelijk probleem vrij. (de ronde kiemblaadjes tellen daarbij niet mee)

Een paar jonge pompoenplanten met de kiemblaadjes nog zichtbaar.

De plant kan enorm uitgroeien, met lange ranken. Ze maken een groot behaard blad en stugge stengels. Je kunt de plant binnen de gereserveerde ruimte het beste leiden en hier en daar tegen de grond vastzetten (bijvoorbeeld met een stuk gebogen ijzerdraad). De stengel zal op die plekken wortel schieten en de voedsel en vochtopname verbeteren. Alle ranken die daarna buiten het gereserveerde vlak groeien mag je afknippen. Vanaf de zomer zal de plant grote gele bloemen  produceren. Ook als er al vruchten aan de plant zitten, blijven er nieuwe bloemen komen.

Indien de plant meeldauw krijgt dan is het zaak de aangetaste bladeren zo snel mogelijk weg te knippen en in de container af te voeren. Beteren water geven helpt vaak nieuwe meeldauw te voorkomen.

Afhankelijk van de soort kun je pompoenen van de zomer tot de late herfst oogsten. Bepaalde soorten zoals Courgette en Patisson oogst en eet je als jonge vrucht. Als ze te groot worden dan worden ze hol en sponzig. De meeste andere soorten oogst je in de herfst en kun je daarna nog lang bewaren. Ze worden om die reden wel de herfts of winter pompoenen genoemd. Een aantal soorten zoals de ‘butternut’ pompoen C. moschata ‘Pilgrim’ kun je zowel jong als gerijpt eten.

Lees meer over Pompoen gebruikPompoen bestuiven. Pompoen oogsten zaaien voorbereiden of de eetbare tuin.
Alle pompoen artikelen onder elkaar; klik hier

17 reacties op “De eetbare tuin – Pompoen kweken

 1. Als ik je goed begrijp dan is dat “rondje” de toekomstige pompoen. Niets aan doen dus. Let wel op volgens mij verkocht de Lidl alleen sierpompoenen (niet eetbaar).

 2. Ja dat kan. De plant zelf moet dan wel zodanig ondersteund zijn dat het geheel niet instort. Voor grotere pompoensoorten is dit niet praktisch. Bij sierkalebassen wordt het vaak gedaan, over een rek of pergola.

 3. hallo harrie

  Ik heb pompoenplanten gekocht bij de lidl.
  Er komen steeds bloemen uit, maar nu heb ik ook een paar knoppen met eenrondje er onder wat moet ik daar mee?

 4. Hallo Harrie,
  Mag de pompoenplant omhoog geleid worden? En kan de plant het gewicht van een pompoen dragen als die in de lucht hangt?

 5. Je hebt eigenlijk te vroeg geoogst. Waarschijnlijk is de pompoen nog te onrijp om te eten.

 6. Hallo Harry,

  Dank voor je heldere uitleg en foto’s. Ik ga het zeker proberen en met je uitleg moet het lukken!

 7. Hallo Harrie,

  Dit jaar heb ik voor het eerst pompoenen gezaaid. Het zaad kocht ik bij Intratuin van de ‘eetbare tuin’. Op het zakje stonden oranje pompoenen en die zie ik ook altijd bij de Natuurwinkel en bij AH. Maar deze zijn geel – is dat normaal en worden ze misschien toch nog oranje? Eén pompoen heb ik inmiddels geplukt; hij heeft een doorsnee van ca. 18 cm. Kan ik deze al eten?

  In afwachting en groet,

  An

 8. Ik zal een stukje met een foto van beide op de blog zetten. Het is zeker nog niet te laat. De planten blijven vruchten produceren zolang het warm genoeg is. Indien het niet al te vroeg in het jaar gaat vriezen dan kun je vruchten die nu ontstaan nog rijp oogsten.

 9. Indien alles normaal verloopt verkleuren ze van groen via geel naar oranje. Ze hoeven er pas af (oogst) als er vorst dreigt. Dus tijd genoeg!

 10. Hallo Harrie,

  Ik heb het zelfde probleem als Sanne. Ik zal dus het bestuiven een handje moeten helpen. Maar hoe herken ik mannelijke en vrouwelijke bloemen? En ben ik hiervoor niet te laat?

  Bedankt,

  Suzanne

 11. Hallo Harrie,

  Ook ik ben fanatiek begonnen met de pompoenplanten, ik heb een heleboel pitten gedroogd en geplant van een oranje (grote) pompoen en de plantjes doen het goed. Ik heb ook best al veel pompoenen, maar ik vroeg me af wanneer/ en of ze van kleur veranderen. De pompoenen zijn al vrij groot maar allemaal nog groen.

  Met vriendelijke groet
  Gemma

 12. Indien de bloemen niet bevrucht raken dan vallen ze af. Normaal gebeurt dit door Bijen. Je kun eventueel helpen door een mannelijke bloem af te plukken het stuifmeel tegen de stamper van de vrouwelijke bloem te drukken. Je kunt met een mannelijke bloem 2-3 vrouwelijke bloemen bevruchten.

 13. Hallo,

  Ik heb één pompoenplant in een grote pot staan (volle grond is niet mogelijk). De plant groeit als kool en ik heb er geregeld bloemen aan zitten maar nog geen spoor van pompoenen.
  Waar kan dit aan liggen?
  Alvast bedankt!

  MvG

  Sanne

 14. Er komt binnenkort een stukje over het oogsten van Pompoenen. Laat je pompoenen voorlopig nog lekker hangen en doorgroeien. Zorg wel dat je zeker weet dat je echte pompoenen hebt geen sierkalebassen. Deze kun je niet eten….

 15. Ha Harrie,

  Op zoek naar info over het kweken van pompoenen kwam ik je site tegen. Ik heb enkele planten met reeds vele pompoenen (tot 15 cm doorsnede). Ik dacht dat ze oranje zouden worden, maar ze zijn allemaal lichtgeel. Ik weet niet welk ras het is, maar ik vraag me af of ik ze nu al moet/kan oogsten? Of moet ik ze nog een paar weken/maanden laten hangen. Het is een fantastisch gewas, dat ik dwarsdoor mijn hele moestuin heb laten woekeren.

  Alvast bedankt.

  Hans

 16. Het laten vallen van bloemen komt veel voor. Bij mij laten eigenlijk alle planten een deel van de bloemen vallen. Op zichzelf geen probleem. Er kunnen een heleboel oorzaken zijn. Om er een paar te noemen:
  De bloem wordt niet bevrucht en valt af;
  Er zitten al voldoende bevruchte bloemen aan de plant en hij laat de rest vallen;
  Er is een vocht probleem.
  Zorg in elk geval dat de plant dagelijks voldoende water krijgt. Bij mij valt overigens ook een deel van de kleine pompoentjes af. De plant kan afhankelijk van de omstandigheden maar een beperkt aantal pompoenen leveren. Hij selecteert dus zelf.
  Ik heb op dit moment aan 1 plant 3 pompoenen en aan de plant ernaast nog niets…..
  Courgettes hebben wel al een aantal op.
  Mocht het dit keer niet lukken probeer het volgend jaar zeker weer!

 17. hallo, ik heb een paar flinke pompoenplanten in mijn tuin met veel bloemen. helaas vallen veel bloemen af. wat kan hiervan de oorzaak zijn?

Reacties zijn gesloten.